Kunstwerk Le Stranger, Schelmenhofje te Heerlen

 In het kader van Cultura Nova te Heerlen mochten wij in opdracht de Gemeente Heerlen, Abraxas dit project uitvoeren.

Wij hebben de zijgevel van dit pand gerenoveerd en gereed gemaakt om dit kunstwerk te kunnen aanbrengen. Na het aanbrengen van het kunstwerk hebben wij een anti-graffiti laag aangebracht om schade aan het kunstwerk zoveel mogelijk te beperken.

Over het Schelmenhofje te Heerlen

Sinds 2008 is Heerlen een mini-stadspark rijker. Tegenover de voormalige Constructiewerkplaats Schmitz (1920), is na de sloop van het vroegere pand aan de Pancratiusstraat 43-45, het voormalig braakliggend terrein opnieuw vormgegeven. Onder de naam ‘Schelmenhofje’ is het terrein ingedeeld met 3 bankjes, een grasveldje en enkele bloembakken.

De Schelmentoren
Het parkje dat nu dient als ontmoetingsplaats en lunchplek dankt zijn naam aan de achterliggende Schelmentoren. De toren die aansluit op de Pancratiusskerk is gebouwd in de middeleeuwen als verdedigbare woontoren voor de Heren van Ahr-Hochstaden uit het Rijnland. De toren, die uit drie boven elkaar gelegen vertrekken bestaat, is vroeger benut als gevangenis (cachotten) en kamers voor schout en schepenen (rechtszaal en raadzaal). Momenteel wordt de toren gebruikt door de stadscarnavalsvereniging “de Winkbülle.”

Opknappen
In 2008 werd het gebied, waar nu het Schelmenhofje ligt, door de gemeente aangekocht voor 600.000 euro om dit wederom te betrekken bij het centrum van Heerlen. Wie nu op een van de banken zit valt meteen op dat je er niet alleen bent. Aan de zijkant van het huidige Chinees/Indisch restaurant Jasmin Palace staat een enorm markant figuur uit te kijken over het parkje.